Hacked Y4HU3

2005 September 8

FAQ

Filed under: Hírek — Y4HU3 @ 9:09

Contents

[ hide ]

  Mi a Creative Commons?

  A Creative Commons egy a szerző által a mű mellé adott jognyilatkozat (licenc), melyben a szerző meghatározhatja, hogy mások (a mű felhasználói) mit tehetnek szabadon a művel, és milyen felhasználások esetében kell a szerzőhöz fordulni engedélyért.

  A Creative Commons licenc alkalmazásával például könnyedén és különösebb jogi jártasság nélkül is engedélyezheted az alkotásod többszörözését, átdolgozását vagy feldolgozását, meghatározhatod, hogy hogyan terjeszthetik alkotásodat és/vagy hogyan kereshetnek pénzt belőle.

  A Creative Commons tehát egy jogilag kötelező érvényű szerződés a mű alkotója és a felhasználók között. A licencek szövegét jogászok írták és jogászok fordították le 32 ország 32 különböző nyelvi, jogi környezetére.

  Milyen Creative Commons licencek vannak?

  A licenc egy a szerző által közzétett egyoldalú jognyilatkozat arról, hogy mások mit tehetnek a művel. Ezért azt a licencet válaszd, ami a legközelebb van ahhoz, amit a mű felhasználóitól elvársz. A Creative Commons licencekről itt találsz egy összefoglalót (http://creativecommons.org/license/meet-the-licenses).

  Alapvetően kétféle engedélyt – tilalmat adhatsz a felhasználóidnak.

  Engedélyezheted vagy megtilthatod a nem-kereskedelmi célú felhasználást. A szerzői jog Magyarországon a szerző engedélyéhez köti a mű felhasználásának engedélyezését, függetlenül attól, hogy az haszonszerzés célját szolgálja-e. A nem kereskedelmi célú felhasználás engedélyezésével lehetőséget adsz a felhasználóknak arra, hogy ha maguk nem keresnek pénzt a műből, szabadon használhassák azt. De azt is megteheted, hogy mindenki számára megengeded, hogy pénzt keressen (ha tud) az általad létrehozott alkotásból.

  Engedélyezheted vagy megtilthatod származékos művek létrehozását. Ahhoz, hogy valaki egy zeneszámból remixet csináljon, és azt egy közösségi rádióban lejátszhassa, szintén a szerző engedélye kell. A származékos művek engedélyezésével te magad lehetsz az, aki a különböző remixek, feldolgozások, fordítások létrejötte elől elháríthatod az akadályt. Sőt tovább is mehetsz: azt is előírhatod, hogy az ily módon létrejött művek is hasonló engedély alá essenek, ez a Share-Alike opció.

  A rugalmasság azonban nem jelenti azt, hogy a Creative Commons ne a szerzői jog keretei között mozogna. A Creative Commons-szal nem hozhatsz létre olyan helyzetet, ami a szerzői joggal ellentétes, így nem tehetsz közzé CC licenc alatt olyan műveket, melyek részben vagy egészben szerzői joggal védett műveket tartalmaznak, és arra sincs lehetőség, hogy Creative Commons licenc alatt a szerzői jog által nem védett alkotásokat (mint a tényeket vagy ötleteket ) védj le.

  Mi van, ha meggondolom magam?

  A Creative Commons licencek nem visszavonhatók. Ez azt jelenti, hogy ha egyszer közzétettél valamit CC alatt, és mások azt elkezdték használni, akkor ha meggondolod magad sem akadályozhatod meg a többieket abban, hogy használják a művedet. Te persze nyugodtan abbahagyhatod a műved saját kezű terjesztését, de ez nem lesz hatással a többiek által terjesztett, feldolgozott példányokra. A licenc kiválasztásánál ezért érdemes alaposan végiggondolni azt is, hogy milyen következményei lesznek rád nézve annak, ha meggondolod magad.

  Hogyan néz ki egy CC licenc?

  Creative Commons licencek három különböző formában léteznek: a Commons Okirat (laikusok által értelmezhető leírás) mellett ott a jogászok által írt Jogi Nyilatkozat és a számítógép által értelmezhető metaadat.

  A Commons Okirat röviden és a laikusok számára is érthetően foglalja össze a licenc fő szabályait. Úgy képzeld el, mint egy felhasználóbarát felületet a Jogi Nyilatkozathoz. Az Okirat nem bír jogi jelentőséggel és a tartalma nem jelenik meg az aktuális licencben.

  A Jogi Nyilatkozat jelenti a jogilag is érvényes szerződést, azaz ez az a dokumentum, ami egy bíróság előtt is perdöntő kell legyen.

  A metaadat gépek által indexelhető formában határozza meg a licenc elemeit.

  Mit jelent, ha egy oldalon a CC logót és a „Néhány jog fenntartva” szöveget látom?

  Ezek a jelek tájékozatnak arról, hogy a mű szerzője valamelyik CC licenc alatt tette közzé a művét. Rákattintva, az is kiderül, hogy milyen feltételeket szabott a felhasználóknak.

  Mi történik, ha máshogyan szeretném a művet felhasználni, mit amit a licenc számomra engedélyez?

  Minden olyan esetben, amikor valami olyasmit szeretnél tenni, amire a licenc nem érvényes, engedélyt kell kérned a mű jogainak tulajdonosától. Ha ezt elmulasztod, azzal a licencben számodra tett engedmények érvényüket vesztik, és bíróság előtt felelősségre vonhatóvá válsz a szerzői jogok megsértéséért.

  Ha megfelelek a licenc feltételeinek, akkor nem kell fizetnem a mű felhasználásáért?

  Jellemzően nem kell fizetned. Néhány esetben azonban a szerző indirekt formában a közös jogkezelőkön keresztül továbbra is szedhet jogdíjat a műve használatért.

  Hogyan használhatok fel egy Creative Commons licenc alatt közzétett művet?

  Szabadon, a licenc feltételeinek megfelelően. Minden esetben fel kell azonban tüntetned az eredeti szerzőt, erről a jogról ugyanis nem lehet lemondani.
  Fontos megjegyezni, hogy a Creative Commons nem vizsgálja, hogy egy CC licenc joggal került-e egy adott műre. Tehát ha egy Madonna számmal találkozol CC licenc alatt, légy óvatos, mert nem tudunk arról, hogy Madonna CC alatt tett volna közzé bármit. A Beastie Boys, Gilberto Gil, Zap Mama, a Thievery Corporation viszont már publikált számot CC licenc alatt.

  Használhatom-e a CC-t szoftverekre?

  A Creative Commons licenceket nem szoftverekre találtuk ki, ezért nem is javasoljuk, hogy szoftverekre használd. Például nem szerepel a CC licencekben a forráskód fogalma. A Szabad Szoftver Alapítvány GPL licenc-ét viszont pont erre találták ki, de az Open Source Initiative (http://www.opensource.org/) is nagyon sok szoftver licencet sorol fel.
  A CC a GPL esetében csupán annyit tett, hogy a GPL jogi szövege mellé odaillesztette a CC ikonos Commons Okiratát és a gépi metaadatot.

  Mi történik, ha bíróság elé kerül egy CC-vel kapcsolatos vita?

  Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a licencek megállják a helyüket a világ bíróságai előtt. Ennek ellenére előfordulhat, hogy vannak az egyes országok jogi-szabályozási környezetében olyan apró részletek, amire nem gondoltunk. A licencek azonban tartalmaznak egy olyan kitételt, ami szerint a CC licenc akkor is érvényes marad, ha egy-egy részlete végül is betarthatatlannak bizonyul egy adott szituációban.

  Mi történik akkor, ha valaki jogsértő módon használja a CC alatt közzétett műveimet?

  A Creative Commons licencek automatikusan megszűnnek akkor, ha valaki a licenc feltételeivel ellentétesen használja a művet. Ha valaki például elmulasztja feltüntetni az eredeti szerzőt, akkor nem használhatja tovább a művet. Ez persze nem jelenti azt, hogy mások is elvesztik a CC licencben számukra biztosított jogokat.

  Hogyan lehet mindezt be is tartatni? Sokszor elég, ha felveszed a kapcsolatot azzal, aki jogszerűtlenül használja a művet, és megkéred, hogy tegyen eleget a licenc feltételeinek. Ugyanezt a nevedben egy ügyvéd is megteheti.

  Mire érdemes ügyeli akkor, amikor CC licenc alatt akarsz egy művet közzétenni?

  A következőkben néhány olyan dolgot sorolunk fel, amit érdemes a közzététel előtt végiggondolni. Ez messze nem egy teljes lista, ezért ha kérdésed van, örömmel állunk rendelkezésedre a creativecommons.hu-n.

  1. Győződj meg arról, hogy a mű közzétehető CC licenc alatt
  2. Győződj meg arról, hogy minden művel kapcsolatos jog nálad van
  3. Értsd meg a licecek működését
  4. Pontosan határozd meg, hogy mit teszel közzé
  5. Ha tagja vagy közös jogkezelő szervezetnek, érdeklődd meg náuk, hogy közzéteheted-e a műved CC alatt.

  1. Győződj meg arról, hogy a mű közzétehető CC licenc alatt
  Creative Commons alatt olyan műveket lehet közzétenni, amikre vonatkozik a szerzői jogi védelem. Egy könyv, egy kézirat, egy website, egy fotó, egy film, egy blog ilyen mű. A szerzői jog, és így a CC sem érvényes tények, hírek és ötletek esetében.

  2. Győződj meg arról, hogy minden művel kapcsolatos jog nálad van
  Mielőtt közzétennél bármit CC licenc alatt, biztosnak kell lenned abban, hogy jogod van ezt tenni, azaz bírod a mű szerzőjének vagy jogtulajdonosának engedélyét a közzétételhez.

  Ha te magad vagy a szerző, akkor minden bizonnyal a jogok is nálad vannak, tehát azt tehetsz, amit akarsz. Ha a Művet mint alkalmazott hoztad létre elképzelhető, hogy a munkáltatód birtokolja a jogokat, és így az ő engedélyét is ki kell kérned. Ha a művet egy szerződés keretében hoztad létre, akkor a szerződést kell megnézned, hogy hogyan rendelkezik a mű jogai felől.

  Ha származékos vagy gyűjteményes művet hozol létre, akkor is szükséged van az eredeti művek jogtulajdonosainak beleegyezésére. Egy Madonna szám esetében például nincs meg ez a beleegyezés, hiszen ő „minden jogot fenntart”. Ilyen mű esetében fel kell venned a kapcsolatot a jogok tulajdonosával és meg kell őt győznöd a származékos vagy gyűjteményes mű CC licenc alatti közzétételének előnyeiről.
  Persze ha CC licenc alatt közzétett műveket használsz, akkor minden rendben.

  3. Értsd meg a licecek működését
  Nézd meg az angol, vagy magyar nyelvű websietot, a FAQ-ot, iratkozz fel a levlistára, ha bizonytalan vagy.

  4. Pontosan határozd meg, hogy mit teszel közzé
  Érdemes pontosan meghatározni, hogy mi is az a valami, amit CC alatt publikálsz. A licenc kiválasztása során lehetőséged van kiválasztani, hogy a közzétett mű audio- vagy videoanyag, kép vagy szöveg, esetleg interaktív tartalom. A gépi leírás pontosan tartalmazni fogja ezt az információt.

  Arra is gondolnod kell, hogy a munkád mely elemeit teszed közzé CC alatt. Például egy website esetében a CC licenc vonatkozhat a képekre vagy csak a szövegekre, vonatkozhat a style-sheetre, vagy a forráskódra. Ha zenét teszel közzé a weben, akkor a CC vonatkozhat csak a zenére, vagy a site látványára is.

  5. Ha tagja vagy közös jogkezelő szervezetnek, érdeklődd meg náluk, hogy közzéteheted-e a műved CC alatt.
  Ha tagja vagy egy magyarországi közös jogkezelő szervezetnek (mint pl: artisjus) az azt jelenti, hogy minden évben nyilatkoznod kell arról, hogy a műveid jogkezelését te látod-e el, vagy őket bízod-e meg. Ebben a pillanatban még nincs lehetőség arra, hogy egy-egy művet, vagy egy-egy mű bizonyos felhasználásait kivond a közös jogkezelés alól, így ha tagja vagy egy közös jogkezelőnek és CC alatt is szeretnél publikálni, akkor a mindent vagy semmit közül kell választanod. Intenzíven dolgozunk a közös jogkezelők képviselőivel azon, hogy ne kelljen ilyen választás elé állítani a szerzőket.
  Kérlek jelezd nekünk is, nekik is, ha ebben a cipőben jársz.

  Mire megy ki ez az egész?

  Hát nem lenne csodálatos, ha az adókból fenntartott közintézmények (MTV, Magyar Rádió, MTI, Filmintézet, stb.) adóforintokból létrehozott anyagai elérhetőek lennének CC Attribution-Noncommercial-ShareAlike licenc alatt? Őrült ötlet? A BBC pont ezt csinálja!

  This page is wiki editable click here to edit this page.

  2 Comments »

  1. [...] FAQ – creative commons Hungary [...]

   Pingback by Szabad Kultúra – A kreativitás természete és jövője (Lawrence Lessig könyve) | Linux egyszerűen — 2011 February 11 @ 8:51

  2. [...] ami oltalom alatt áll, tiltott és használhatatlan. Többféle felhasználási mód van, ezekről itt, itt és itt olvashatsz bővebben, ezek segítenek eligazodni a [...]

   Pingback by Hogyan vadásznak le a képügynökségek szoftverei? + 5 tipp az ingyenes és legális képekhez | Online Marketing Blog és Cikkek - Online Marketing Akadémia - OMA.hu — 2011 November 18 @ 11:57

  RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

  Leave a comment

  You must be logged in to post a comment.

  Powered by WordPress